Любомир Тодоров

ШЕФ
Любомир Тодоров
Шеф Любомир Тодоров смята добрата организираност за своя силна страна и цени високо екипната работа. В добрите ястия търси баланса на вкусовете, а формулата му за успешен ресторант е постоянство в качеството, добра организация, постоянно развитие и поддържане на добра концепция.
Шедьоврите на Шеф Тодоров
Галерия








Шеф Тодоров е роден на 14.06.1989 г. в град Враца и завършил Професионална Гимназия по Търговия и Ресторантьорство (ПГТР) през 2008 г. в родния си град.
В последния курс на Любомир, в гимназията има визита от шеф готвача Жан Мари Мартин, председател на съюза на франкофоните по онова време и собственик на много ресторанти във Франция. Поводът за визитата е официална вечеря на франкофоните във Враца.
Любомир Тодоров прави впечатление на Мартин и той го кани да готвят заедно същата вечер за официалната вечеря. След приключването на вечерята, Мартин кани Любомир да работи в негов ресторант във Франция, но младият шеф Тодоров вече е планирал заминаването си за Германия и отказва.
Професионалният му път го отвежда за 5 години в Германия, където преминава през няколко практики в ресторанти със звезди Мишлен и прави множество ивенти със звездни готвачи. Част от тях са в ресторант Schwarzwaldstube с 3 звезди Мишлен в хотел Traube Tonbach в Baiersbronn и в Hirschen Sülzburg с 2 звезди Мишлен, и двата ресторанта готвят френска класик гурме кухня.
През времето в Германия работи с готвачи като Алферд Клинк, Харелд Волфар, Даниел Цицелсбергер, Кристоф Фишер.
Работи в The Parkhotel Waldeck, където по-късно става заместник главен готвач. Работи и в двата ресторанта с по 1 звезда Мишлен на петзвездния Colombi Hotel Freiburg, където му предлагат да стане заместник главен готвач, но той отказва и се прибира в България. В Colombi готви френска класическа гурме кухня и регионална бадиш класическа гурме кухня.
След завръщането си в България започва работа в столичен ресторант и в хотел Ястребец Уелнес и СПА в Боровец.
От края на 2016 до момента шеф Любомир Тодоров е главен готвач в хотел Ястребец Уелнес и СПА, Боровец, където чрез модерни техники пресъздава по свой неповторим начин комбинации на българската с други традиционни кухни, използвайки най-качествените и типични за българската кулинарна култура сезонни продукти от малки български ферми.
Работата му тук го среща с други носители на Мишлен звезда – Дзузепе Д‘акуино и Пиетро Д‘Аугистино, с които готви заедно при гостуванията им в София.
В момента шеф Тодоров управлява 45 души, смята добрата организираност за своя силна страна и цени високо екипната работа. В добрите ястия търси баланса на вкусовете, а формулата му за успешен ресторант е постоянство в качеството, добра организация, постоянно развитие и поддържане на добра концепция. Като най-значимия си успех до момента приема позицията си на заместник-главен готвач в ресторант с една звезда Мишлен при конкуренция от 60 готвача, но вярва, че истинските големи успехи тепърва предстоят.
Следвайки примера на шеф Жан Мари Мартин, шеф Тодоров посещава професионалната гимназия по готвене във Враца, където прави уъркшопи, насочва бъдещите професионални готвачи по пътя им и ги вдъхновява да готвят. Опитва да помага на младите готвачи и да им показва пътя без да се налага да се лутат така, както на него му се е налагало да търси сам. За последните 4 години повече от десет от учениците, с които се е срещнал, са избирали да започнат да работят при него след завършването си.
Успоредно с работа и посещенията в гимназията, шеф Любомир Тодоров журира в различни състезания и участва в публични инициативи.